Je krijgt een handig draaiboek bij de spellen, waarmee je feitelijk een kant-en-klaar programma voor de feestavond hebt. Je moet vooraf cadeautjes kopen en wat lekkere dingen, maar verder heb je er geen werk aan. Pakjesavond met het Sinterklaas Surprisespel is in minder dan een uur geregeld. Het Kerstspel is momenteel alleen digitaal verkrijgbaar en daarom moet je zelf de spelkaarten printen. Dat is dus iets meer werk, maar nog steeds heb je dan je Kerstfeest binnen 2 tot 3 uur geregeld. Het is de offline variant op 'Plug & Play': volg blind de instructies en je hebt er geen omkijken meer naar. Is dat niet heerlijk als je al hartstikke druk bent met al die andere festiviteiten? Ja toch!
Er wordt regelmatig aan me gevraagd of het Sinterklaas Surprisespel of het Kerstspel lijken op het dobbelsteenspel. Dat is een spel waarbij je cadeautjes mag pakken als je een bepaald getal gooit en dat cadeautje wordt in een volgende ronde misschien weer afgepakt of verplicht doorgegeven. Mijn antwoord: NEE! Je kunt deze spellen niet, maar dan ook echt totaal niet met elkaar vergelijken.
Ik weet dat dit soort cadeauspellen populair is onder volwassenen en tieners, maar nogmaals: bij een Sinterklaas- of Kerstfeest met de familie moet het feest voor iedereen leuk blijven. En het dobbelsteenspel is totaal ongeschikt voor jongere kinderen of kinderen met ASS, want die raken echt van slag door het afpakken en doorgeven. Dat geeft echt bakken met stress - zowel voor de kinderen als voor jou als ouder!
Daarbij ligt de focus op de cadeautjes - wie na afloop de meeste spullen heeft wint. Dat is misschien een beetje boud gesteld, maar daar komt het in mijn beleving wel op neer. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het zelf hartstikke leuk om cadeautjes te geven en te krijgen. Wat ik nog veel leuker vind, is om de avond af te sluiten met een schat aan fijne herinneringen. Dus als er jongere kinderen meedoen, dan gebruik ik liever mijn eigen spellen...